Blog

De voordelen van een berijdbaar omkeerdak

Accelereren, remmen, draaien en keren. Dat zijn normale handelingen die je uitvoert als je in een auto rijdt. Maar denk je eens in dat dit op een parkeerdak gebeurt. Een goede constructie van het gebouw kan dit prima aan, maar vraagt wel om een getest, bewezen en duurzaam parkeerdaksysteem. Het Pardak®110 systeem bestaat uit groot formaat tegels met hoekstukken, drukverdelers en spanelementen. Aangelegd op een omkeerdak. Dit systeem op deze dakopbouw heeft z’n waarde in de praktijk bewezen.

Wat is een omkeerdak?
Een parkeerdak is een parkeergelegenheid op een geïsoleerd dak; er zit altijd een gebruiksruimte onder. Denk aan kantoren, winkels of woningen. Voor parkeerdaken is de opbouw volgens het omgekeerd dakprincipe het meest geschikt. Deze opbouw, van een te berijden omgekeerd dak, is van onder naar boven als volgt: (1) waterdichte afdichting, (2) thermische isolatie, (3) Pardak®110 systeem. Bij een omkeerdak ligt de waterdichte laag onder de isolatielaag. Elk onderdeel van deze opbouw heeft z’n eigen functie en zorgt voor veel voordelen.

Scheiding van rijvloer en waterdichte laag
Het voordeel van het omgekeerde dak is dat de dakhuid gescheiden is van de rijvloer. Tussen beide onderdelen zit de isolatie. Zo is de waterdichte afdichting zeer goed beschermd tegen thermische en mechanische belastingen. Er is geen risico op beschadiging van de afdichting door direct contact met de rijvloer.

Duurzame stabiliteit
Het Pardak®110 systeem bestaat uit groot formaat tegels met hoekstukken, drukverdelers en spanelementen. Het unieke en het belangrijkste onderdeel is het spanelement. Door de tegels op te spannen worden de verticale en horizontale krachten, die ontstaan door de bewegingen van auto’s, opgenomen en verdeeld over de tegels. Samen met de andere onderdelen van het systeem zorgt dit voor een stabiel oppervlak.

Spreiding van krachten bij het berijden
Onder de hoeken van de Pardak®110 tegels liggen drukverdelers. Op één drukverdeler komen vier tegels samen. De functie van de drukverdeler is om de verticale krachten, die bij het berijden van het parkeerdak optreden, op te vangen en te verdelen.

Optimale waterafvoer met als resultaat een droge rijvloer
Door de drukverdeler, ontstaat er ruimte onder de tegels. Hierdoor kan water snel wegspoelen. Zo is de rijvloer vrijwel altijd, of anders snel, droog. Deze ruimte kan eveneens gebruikt worden voor kabels van laadpalen of andere leidingen.

Demontabel, modulair, circulair
Door het omkeerdak is de waterdichte laag erg goed beschermd en gaat, door weinig blootstelling aan zon, regen en wind, erg lang mee. Mocht er toch iets zijn met de dakbedekking of isolatie, dan zijn deze lagen altijd makkelijk bereikbaar. Het Pardak®110 systeem is demontabel en modulair. Het is gemakkelijk weg te halen en weer terug te leggen. Ook een nieuw, extra parkeergedeelte op het dak, is gemakkelijk aan te sluiten.

Meer weten?

Neem contact op

Meer lezen?