Blog

Een deel-dakterras erbij

Danny van Munster en Arjan Beune wonen in het penthouse in de Zuidtoren van het Timmerhuis. Ze genieten er niet alleen van, iedereen is er welkom. Dus kochten ze, toen ze de kans kregen, een extra dakterras bij hun penthouse aan het eind van de gezamenlijke gang. Sindsdien begint hun dag met een stille blik op het rood-gele ochtendgloren boven de Markthal en eindigt die in de jacuzzi aan de kant van het stadhuis.

Jullie zochten niet per se een huis met een dakterras.

“We zochten een huis met meer licht, meer uitzicht en een buitenruimte, niet eens per se in Rotterdam. Maar tijdens een zondags dagje Rotterdam liepen we toevallig langs de bouwborden op de Meent. Toen we op grote posters al die woningen met dakterrassen zagen, waren we direct verkocht. Een paar dagen later zijn we teruggekomen om te kijken.”

En toen stond het penthouse nog gewoon te koop?

“Ja. We hadden het geluk dat wij wilden kopen in de crisistijd. Veel mensen vreesden voor hun baan, de huizenverkoop lag nagenoeg stil en de prijzen waren relatief laag. We konden ons dit veroorloven omdat we allebei een goede baan en geen kinderen hebben. Nu zouden we dit niet meer kunnen betalen. Een aantal van onze buren heeft hun huis met een winstmarge van 30% verkocht.”

Jullie laten anderen graag meegenieten van jullie penthouse en dakterrassen.

“Hier is hier zo fantastisch, dat willen we graag delen. We hebben door de week en bijna elk weekend familie en vrienden over de vloer. En veel kinderen; die vinden vooral de jacuzzi op het dakterras op de 10e etage geweldig. Om op dat terras te komen, moet je over de gezamenlijke gang. Al die mensen in badjas, zwemkleding en op slippers over de gang levert grappige taferelen op.”

Hoe komen jullie aan het extra dakterras?

“Dit is het enige dak van het gebouw dat niet direct aan een appartement grenst. De ontwikkelaar had het aan diverse buren aangeboden, maar die hadden geen belangstelling. Toen het een anoniem dakterras van de VvE dreigde te worden, besloten wij het te kopen. Het dakterras ligt vlak bij onze slaapkamer. Dan kunnen we maar beter zelf degenen zijn die er een feestje geven.”

En het idee voor de jacuzzi?

“Dat was om een goede reden te hebben om naar dit terras toe te gaan. Want je moet er toch je huis voor uit. De opblaasbare jacuzzi is een relatief eenvoudig en betaalbaar probeersel. Op het terras zelf is geen wateraansluiting, dus als we het bad in de lente neerzeten en vullen en als we het verschonen, moet dat met een slang van dertig meter door de gang. Aan het eind van de zomer laten we het bad leeglopen, vouwen we het op en bewaren het beneden in de berging.”

Het terras met jacuzzi is ingericht in Ibiza-sfeer; het terras bij het penthouse in de sfeer van het High Line park in New York.

“Op dat idee kwamen we samen met de ontwerpster. Op het Ibiza-terras staat een grote loungebank in de zon in blauwe watertinten. Er moet eigenlijk nog een pergola met licht wapperende doeken overheen. Omdat op dit terras geen wateraansluiting is, staan er alleen duinbomen en duingrassen die goed tegen droogte kunnen. Het terras aan de woonkamer heeft verschillende zitjes op houten vlonders. Ze staan tussen bakken van roestig staal met pluimen en bomen. De loungebank en de bloemen hebben dezelfde kleuren: rood, oranje en paars.”

Op dit terras ontvangen jullie niet alleen vrienden en familie, maar ook mensen van buiten.

“Ons penthouse was de modelwoning die mensen konden bekijken tijdens de bouwperiode. Toen wij het kochten, kregen we de vraag of wij onderdeel zouden willen zijn van een rondleiding door het Timmerhuis van De Rotterdam Tours. Ik hou van architectuur en vind het zelf ook supergaaf als ik ergens binnen mag kijken, dus ik vond het wel leuk. Sindsdien komen er op vrijdag regelmatig tours langs. Dat duurt hooguit een kwartiertje. Een aantal buren doet ook mee op andere dagen.”

Lopen de bezoekers direct door naar het dakterras?

“Absoluut. Ik zet altijd de schuifpui open, dus dat nodigt uit. Het is heel leuk om al die super-enthousiaste reactie te horen en al die mensen te zien die van het uitzicht genieten en selfies maken.”

Jullie kregen zoveel enthousiaste reactie dat jullie een bedrijfje aan huis zijn begonnen voor vergaderingen.

“Ik kwam op het idee voor Rotterdam Meetings toen ik via mijn werk voor een brainstormdag bij iemand thuis belandde. Onze keuken en grote boomstamkeukentafel lenen zich perfect voor private meetings voor acht tot tien mensen met een gezonde lunch, bedacht ik. En het uitzicht over de stad is heel inspirerend voor team die een dagdeel out of the office willen nadenken over bedrijfsstrategieën, en voor workshops of trainingen.”

Je kunt vanuit dit penthouse heel goed zijn dat er veel lege zwarte daken in de binnenstad zijn.

“Ja, zonde hè? Het is echt een vergeten stuk stad, omdat je het niet ziet vanaf de straat. Maar er kan zoveel meer met die daken. dat hebben we gezien toen we dit jaar de Rotterdamse Dakendagen bezocht. We hopen dat de daken om ons heen de komende jaren steeds groener en levendiger worden. Aan de dakterrassen van het Timmerhuis zie je hoe leuk dat is.”

Bovenstaand artikel komt uit Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad, van Esther Wienese. De geactualiseerde herdruk mei 2019 is te koop bij de boekhandel en via hetrotterdamswarenhuis.nl, nai010.com en bol.com.

meer weten

Neem contact op