Blog

Geef een extra dimensie aan wonen en aan de stad

Barbara Wolfs
Sales & Marketing Manager

Op 1 november is Het Rotterdamse Dakenboek verschenen. Een informatief en inspirerend boek over wat er allemaal wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities van de stad zijn. Visionairs vanuit verschillende specialismen en aandachtsgebieden komen aan het woord over de rol van het dak in de toekomstige stad. Zoontjens mocht ook een bijdrage aan dit boek leveren en daar zijn we trots op.

Barbara Wolfs, werkzaam op de afdeling Marketing & Communicatie bij Zoontjens, was aanwezig bij de presentatie van Het Rotterdamse Dakenboek en de bijbehorende tour over diverse daken in Rotterdam. Enthousiast vertelt ze hoe inspirerend dit was:

“Zoontjens werkt al bijna 50 jaar op het dak en de laatste 10 jaar zien we echt de bredere invulling van het dak: om te werken, te spelen, te recreëren en te ontmoeten. Door urbanisatie is deze ruimte nodig en door klimaatveranderingen is het noodzakelijk om zwarte daken te transformeren naar groene en leefbare ruimtes. Het is voor mij een verademing dat zoveel anderen deze noodzaak ook inzien. Het leeft nu op een brede manier in de samenleving: gemeentes, waterschappen, stichtingen voor natuur en milieu, projectontwikkelaars, architecten, bedrijven en inwoners begrijpen dat er iets moet gebeuren om een aantrekkelijke leefbare stad voor de toekomst te garanderen.”

“Het mooie is dat het dak op veel manieren gebruikt kan worden. We namen bijvoorbeeld een kijkje op de Dakakker, dat een goed voorbeeld is van een functioneel groendak. Hier worden groente, fruit en kruiden verbouwd, maar tevens buffert het water. Door het werken met vrijwilligers zorgt het meteen voor meer onderlinge sociale contacten.”

“Op het Timmerhuis zagen we voorbeelden van het dak als extra leefruimte bij de appartementen met dakterras. Dit geeft niet alleen een extra dimensie aan het wonen, maar ook aan de stad. Je bevindt je op een andere laag van leven in de stad; op hoogte onttrek je je aan de drukte, zijn alle geluiden relaxter en heb je een adembenemend uitzicht. En toch zit je midden in Rotterdam. Echt geweldig!”

“Er zijn nog zoveel daken die ingevuld kunnen worden. Zo stonden we boven op de Lijnbaanflat. Nu nog een zwart dak, maar Manhave Vastgoed heeft mooie plannen voor een riant dakterras met een daktuin. Fantastische plannen voor gebruik van het dak, maar ook belangrijk voor het sociale aspect. Het aantal huishoudens neemt namelijk sneller toe dan de bevolking, er vindt een verschuiving plaats van meer- naar éénpersoonshuishoudens. Het dak wordt dus tevens een sociale ontmoetingsplek. Ik zag het al helemaal voor me!”

“Een mooi voorbeeld vind je zeker ook bij het Groothandelsgebouw. Bovenop is het totale dak één groot dakterras, maar recent hebben ze ook een plat dak binnenin het gebouw getransformeerd tot een prachtige buitenruime voor het personeel van de bedrijven gevestigd in dit gebouw. In Het Rotterdamse Dakenboek staan nog veel meer voorbeelden van de manieren waarop een dak gebruikt kan worden. Ik hoop dat anderen zich hierdoor ook laten inspireren!”

Neem contact op