Blog

Pardak® van Zoontjens al 45 jaar succesvol

In november 2022 is het precies 45 jaar geleden dat het allereerste parkeerdak met Pardak® van Zoontjens werd aangelegd. Een prachtig jubileum! Dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan!

Hoe het begon
Even terug naar het begin. De oorsprong van Zoontjens ligt in beton. In de productie ervan. Ruim 115 jaar geleden begonnen we ermee. In 1905 waren we nog een kleine tegelperserij, vandaag de dag zijn we uitgegroeid tot internationale speler op het platte dak. Die ontwikkeling begon na de oorlog. Er werd flink gebouwd en de ruimte werd schaarser. Het platte dak werd steeds vaker gebruikt. De familie Zoontjens ziet met daktegels een gat in de markt. Ze starten de productie van een tegel waar het water doorheen kan sijpelen: de draineertegel, die later verbeterd wordt tot de Dreentegel.

Het allereerste parkeerdak
Ook in de jaren 70 gebeurde er economisch veel in Nederland. Relevant voor Zoontjens is de toegenomen mobiliteit en het selectief gebruik van ruimte. Als gevolg hiervan ontstaan eind jaren ’70 steeds meer parkeerdaken. Zoontjens speelt hier op in en begint met de productie van een verbeterde en versterkte tegel: Pardak®50. In 1977 wordt hiermee het allereerste parkeerdak aangelegd. Deze primeur ligt in Urk. Het dak van de visafslag wordt een parkeerdak voor de medewerkers. In de jaren daarna volgen er nog vele parkeerdaken met Pardak® in Nederland en later ook in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk.


Het eerste parkeerdak met Pardak®50 op de visafslag in Urk

Demontabel en modulair
Pardak® is een demontabel parkeerdaksysteem met tegels. Het systeem bestaat nu, 45 jaar later, in een zwaar geëvolueerde en verbeterde vorm, nog steeds. Pardak® blijkt een uniek en betrouwbaar systeem en is al op meer dan drie miljoen m2 parkeerdak in binnen- en buitenland toegepast. Waasland Shopping in Sint-Niklaas (BE) koos speciaal voor Pardak® vanwege de vele voordelen. Het grote voordeel van Pardak® is dat het demontabel en modulair is. Weghalen, terugleggen, hergebruiken of uitbreiden, het is allemaal mogelijk. Ook accessoires, als laadpunten en lantaarnpalen, zijn eenvoudig toe te voegen.

Renovatie en circulariteit
Naast nieuwbouw, past Pardak® ook heel goed in renovatieprojecten. Zo zijn bestaande Pardak® daken heel gemakkelijk te renoveren door de opbouw van het systeem; je vervangt alleen wat echt nodig is en de rest kan teruggeplaatst worden. Dit past bij circulaire bouw. Verder biedt het systeem het grote voordeel van weersonafhankelijk en in fases werken. Zo blijft een deel van het dak altijd beschikbaar. Het systeem is zo compleet, geen wonder dat het al 45 jaar succesvol is. Op naar de volgende 45!

Meer weten over parkeerdaken?

Neem contact op

Meer blogs lezen?