Nieuws

Uniek parkeerdak: verwarming door gebruik van warmteoverschot

11 januari 2022

In Oudewater wordt volop gebouwd aan het nieuwe kantoorgebouw van B&V Techniek. Het pand is ontwikkeld vanuit verschillende ambitieuze doeleinden. Het wordt energie-efficiënt, circulair en ruimte-intensief gebouwd.

Warmteoverschot
Om het pand duurzaam te koelen en te verwarmen wordt een open-bodem-energie-opslag-systeem aangelegd. Hiermee wordt zelfs meer energie opgewekt, dan dat het gebouw kan gebruiken. Door in de hoogte te bouwen en te parkeren op het dak, wordt de kostbare grond zeer efficiënt gebouwd. Helemaal uniek is dat het warmteoverschot van het gebouw wordt gebruikt om het parkeerdak te verwarmen. Dat zorgt ervoor dat het dak altijd vorst- en sneeuwvrij is.

Unieke techniek
Het idee om de warmte af te geven aan het dak komt van B&V Techniek en wordt gerealiseerd in combinatie met het Pardak®80 parkeerdaksysteem van Zoontjens. Tussen de isolatie en de Pardak®80 tegels worden leidingen op metalen plaatjes gelegd. Via deze leidingen wordt de warmte weggeleid, zonder dat iemand er hinder van heeft en waardoor de tegels verwarmd worden.

BREEAM Outstanding
Het projectmanagement van dit unieke gebouw wordt verzorgd door PROMAD. De realisatie ligt in handen van F5 Projectengroep, waarbij Cladding de dakbedekking verzorgd. Het gebouw wordt volgens de normen van BREEAM Outstanding gebouwd; de hoogste duurzaamheidsnormeringen.

Meer nieuws lezen?