Project

AZ Maria Middelares
Gent

Door het samengaan van de Gentse ziekenhuizen AZ Maria Middelares en het Sint-Jozef, is het fusieziekenhuis AZ Maria Middelares ontstaan. De overheid stelde als voorwaarde voor deze fusie dat de nieuwe organisatie op één locatie gehuisvest moest worden. Voor het ontwerp van de nieuwbouw schreef het ziekenhuis een wedstrijd uit, waarbij de keuze op de internationale architectengroep EGM architecten uit Nederland en LLOX uit België is gevallen.

Het gebouw heeft een heldere structuur met drie bouwdelen, die samen een U-vorm kennen. De hoofdingang met de centrale hal vormt de dwarsverbinding tussen de poten van de U. Kernbegrippen zijn: patiëntgericht, innoverend, hedendaags, open en luchtig. Andere belangrijke kenmerken zijn uitbreidbaarheid en aanpasbaarheid, optimale looplijnen, logistiek en duurzaamheid. Het gebouw is zo ontworpen dat het in kan spelen op toekomstige structurele wijzigingen. Kortom een flexibel, innovatief gebouw dat uitnodigt om naar binnen te gaan.

Ook diverse buitenruimtes passen goed bij de kernbegrippen. Veel plekken om naar buiten te gaan of om op uit te kijken. Voor deze diverse patio´s op meerdere verdiepingen is Zoontjens ingeschakeld. In totaal legden we hier 2825 vierkante meter met Dreentegels® in het formaat 60×40 en 60×60 op DNS®.