Project

Le Parc des Ateliers (Luma) Arles

Frank Gehry en spraakmakende gebouwen. Die twee gaan altijd samen. De Amerikaans-Canadese architect doorbreekt de gangbare regels van de architectuur en creëert gebouwen met buitengewoon unieke ontwerpen. Een van zijn laatste ontwerpen is de sculpturale toren op de campus Parc des Ateliers in Arles (Frankrijk). Dakterrassen zijn natuurlijk onderdeel van de toren!

In 2004 werd in Zwitserland de Luma Foundation opgericht, om de activiteiten van kunstenaars en organisaties die werkzaam zijn in de beeldende kunst, fotografie, uitgeverij, film- en documentaire industrie te ondersteunen. Vanuit de Foundation werd in 2013 Luma Arles gelanceerd, een instelling die kunstenaars de mogelijkheid biedt om te experimenteren met de productie en presentatie van nieuw werk in nauwe samenwerking met andere kunstenaars, wetenschappers en innovators. Hiervoor werd de campus Parc des Ateliers ontwikkeld, gelegen op het uitgestrekte terrein van de  voormalige rangeerterreinen met werkplaatsen van de SNCF (de Franse nationale spoorwegen) in de Zuid-Franse stad Arles.

Het middelpunt van de campus is de 56 meter hoge toren. Iconisch ontworpen door Frank Gehry. In de toren bevinden zich onder andere workshop- en seminarruimtes, onderzoeksfaciliteiten en atelierstudio’s. De toren roept, door zijn bijzondere model, de vorm van de ruige bergketens van de regio op. De toren heeft acht verschillend gevormde dakterrassen op verschillende verdiepingen.

Om de dakterrassen aan te leggen is, net als bij Fondation Louis Vuitton in Parijs, de expertise van Zoontjens ingeroepen. De opdrachtgever koos voor een op maat gemaakte tegel. We produceerden hiervoor een tegel in het formaat 80x45x4,5 cm met een eigen ontworpen deklaag. Elk terras op de toren is anders van vorm en grootte was én er de wens was om een speciaal legverband te gebruiken. Na een periode van produceren, testen, goedkeuren en legplannen tekenen, kon de aanleg beginnen. De tegels zijn aangelegd op het DNS®Large systeem. Op 26 juni 2021 is de toren officieel geopend.

Projectleider Eric Roovers was tijdens de aanleg wekelijks aanwezig op het project en vertelt: “Het is een bijzonder gebouw met bijzondere dakterrassen. Onze jarenlange expertise plus de ervaring die we hebben opgedaan op Fondation Louis Vuitton kwam hier goed van pas! Na onze oplevering was ik er niet meer geweest. Ik ben in mijn zomervakantie hier speciaal naar toe gegaan, omdat ik zeer benieuwd was naar het eindresultaat met de complete inrichting binnen en buiten het gebouw. Het is heel bijzonder, maar ook écht mooi!”

Foto’s: Ctheworld

Neem contact op Paul Heerkens
p.heerkens@zoontjens.nl
+31 6 51 99 18 22