Project


Balkonophoging appartementen
Veenendaal Nederland

In Veenendaal, Nederland is een appartementencomplex met huurwoningen compleet gerenoveerd en verduurzaamd. Niet alleen de binnenkant werd aangepakt, ook de buitenkant van Duivenwal I & II kreeg een upgrade. Een indrukwekkend aantal van 267 balkons werd opgehoogd. De Lean bouwmethode betekende een uitdagend transportschema.

Verduurzaming appartementen

Afgelopen anderhalf jaar is in opdracht van de Nederlandse woningcorporatie Veenvesters (voorheen Patrimonium woonservice) een grootschalige renovatie van appartementencomplexen Duivenwal 1 en 2 in Veenendaal uitgevoerd. Bouwbedrijven Trebbe en Van Wijnen Eibergen hebben de 267 seniorenappartementen vernieuwd en verduurzaamd.

Ophoging balkons

Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd, waardoor de woningen een sprong hebben gemaakt van energielabel E naar B. Het wooncomfort is drastisch verhoogd door o.a. vernieuwing van de keukens en sanitaire ruimtes, maar ook een opknapbeurt van de balkons. Alle balkons van Duivenwal 1 en 2 zijn opgehoogd door middel van fraaie keramische daktegels. Een groot project met een uitdagend transportschema.

Gefaseerde renovatie met Lean bouwmethode

De renovatie van Duivenwal verliep gefaseerd, volgens de zogenaamde Lean bouwmethode. Hierbij is het bouwproces zo optimaal en efficiënt mogelijk ingericht, en staat niet per se een lage prijs centraal, maar vooral de mens en het eindresultaat. Omdat de bewoners van Duivenwal op leeftijd zijn, was het bouwproces erop ingericht zo kort mogelijk met ieders afzonderlijke appartement bezig te zijn. Per woning duurde een renovatie maximaal 4 werkweken. Dit betekende ook een zeer uitdagend leveringsschema voor Zoontjens.

Transport balkontegels

Het Lean bouwschema vroeg om een wekelijkse aanvoer van onze balkontegels. Best een uitdaging als bij dergelijke projecten meestal alles in één keer geleverd wordt. Het totaal van 1.558 m2 balkontegels werd opgedeeld in zo’n 50 deelleveringen. Iedere week leverde Zoontjens een kleine batch Dreen®Ceramica balkontegels van 60×60 aan in Veenendaal.

Toekomstbestendig wonen

Er is hard gewerkt aan een duurzaam en toekomstbestendig eindresultaat. De woningen beschikken nu over een gezonder binnenklimaat en een hoger wooncomfort. De bewoners kunnen er weer prettig, comfortabel en gezond wonen. De appartementen kunnen zeker weer veertig jaar mee. Duivenwal is klaar voor de toekomst.

“De samenwerking met Zoontjes verliep prima! We deden één woning per dag en hebben de werkzaamheden van Zoontjes geklusterd tot 5 woningen per keer. Bewoners zijn heel blij met het eindresultaat. Ze waren ruwe tegels gewend. Dit ziet er een stuk beter uit.”

S.G. (Sieger) Bakker
Werkorganisator Trebbe NoordOost B.V.

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Henk van Beurden
h.vanbeurden@zoontjens.nl
+31 6 41 87 94 56