Projectbibliotheek
Volgens Wikipedia is BIM, in het Engels building information model, een digitaal bouwwerkinformatiemodel van een bestaande en/of geplande constructie, opgebouwd uit objecten waaraan informatie is gekoppeld.
Ketenbreed samenwerken
Paul Heerkens, Managing Director bij Zoontjens, legt uit wat de voordelen zijn. “Zie BIM als een ‘projectbibliotheek’, een virtueel model van het bouwproject. Alleen de partijen die aan het betreffende project werken, hebben toegang tot de gegevens. Alle betrokkenen werken met dit model en echt alle informatie (denk aan bouwtekeningen, calculaties, bestekken, rapporten, enzovoort) leg je hierin vast. Hoe vollediger het BIM-model wordt ingevuld, des te meer profijt iedereen heeft. Het is bruikbaar in alle fases van een project en fouten kunnen vroegtijdig gesignaleerd worden. Hierdoor worden de juiste beslissingen genomen en hoef je gedurende het proces niet terug naar de ‘tekentafel’. Het grote voordeel: reductie van de faalkosten, snellere bouw en een verbeterde projectkwaliteit.”
BIM biedt inzicht door overzicht. Omdat de volledige levensduur van een gebouw in het systeem wordt meegenomen, wordt bijvoorbeeld zichtbaar dat een besparing in de ontwerpfase later tot hogere onderhoudskosten zal leiden. Zo helpt BIM ook om investeringen nu en in de toekomst beter te overwegen.
Op welke manier werken wij ermee?
Op welke wijze hebben wij BIM geïntegreerd in onze werkwijze? Paul Heerkens: “Het zijn vaak de grotere aannemers die hier al veel mee werken. Wij leveren het gevraagde bij hen aan en zij zetten het om in het gewenste bestand. Het zit nog in een vroeg stadium, maar we hebben inmiddels wel ervaring opgedaan. Hierdoor kunnen wij meedenken met onze klanten en ze hierin faciliteren.”