Blog

Keramische tegels voor dakterrassen

Keramische tegels zijn er in vele formaten, kleuren en motieven. Ze zijn gemaakt van samengeperste kleilagen die op hoge temperaturen gebakken worden. Met een herkomst uit Italië behoren onze keramische tegels tot de topklasse en kunnen we kwaliteit verzekeren. Ook voor dakterrassen zijn keramische tegels geschikt. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Wat zijn de technische en esthetische voordelen van keramische tegels?

 • Keramische tegels zijn keihard! Dat maakt dat de tegel geen water opneemt en krasbestendig, onderhoudsarm en vuilwerend is.
 • Ze zijn bestand tegen extreme omstandigheden: uv-straling, vuur, vorst (én strooizout) en thermische schokken.
 • De tegels zijn “monolithisch volkern gekleurd”. Dat betekent dat ze opgebouwd zijn uit één soort materiaal en kleur. Hierdoor behouden ze altijd hun kleur en verslijten ze nauwelijks.
 • Door het productieproces en het gebruik van natuurlijke materialen kan er binnen één kleur een variatie in tinten ontstaan. Hiermee is een natuurlijke look na te bootsen.

Wat maakt keramiek geschikt voor dakterrassen?

 • De hoge breuklast: ze kunnen maar liefst 1.000 kg dragen (bij een tegel van 60×60 cm).
 • Het gewicht: ze wegen slechts 46 kg per m², dit maakt ze niet alleen makkelijk om te leggen, maar ook ideaal voor renovatie van bestaande dakterrassen.
 • Het uitstekende antislip oppervlak (R11): een veilig oppervlak is het belangrijkste van je dakterras.
 • De minimale lengte-, breedte-, hoogte- en diktetoleranties: voor de aanleg van dakterrassen is het belangrijk dat de tegels maatvast zijn, hiermee is het beste een stabiel en vlak oppervlak te maken.
 • De mogelijkheid om binnen en buiten te combineren: om het dakterras bij binnenruimtes te betrekken is het mogelijk om buiten dezelfde tegels als binnen te leggen (buiten 2 cm dik, binnen 1 cm dik).

Waar moet ik rekening mee houden bij keramiek op dakterrassen?

 • De hardheid van de tegels zorgt ervoor dat ze geen water opnemen. De waterafvoer op dakterrassen met keramische tegels is daarom afhankelijk van de ligging van het dakterras. Denk hierbij aan de invloeden van afschot, beschutting, wind en zon.
 • Keramische tegels zijn licht van gewicht en daardoor geschikt voor renovatie. Maar daardoor ook extra gevoelig voor wind- of andere belasting. Om een stabiel en vlak oppervlak te realiseren is een goed onderliggend systeem essentieel. Wij leggen dakterrassen met keramische tegels aan op het fixplate lock systeem. De fixplate lock is voorzien van demontabele hoekstukken, waarop de tegels worden vastgelijmd. Hiermee liggen de tegels vergrendeld en kunnen ze niet verschuiven. De ondergrond blijft (indien nodig) wel bereikbaar. De tegels kunnen worden ontgrendeld.

Hoe leggen wij keramische tegels aan?

Meer weten?

Neem contact op