Blog

Parkeerdaken in de winter

Parkeerdaken zijn goed bestand tegen vorst en sneeuw. Wel is het bij vorst verstandig om parkeerdaken vroegtijdig te strooien, omdat deze door bevriezing sneller glad kunnen worden dan parkeergelegenheden op de grond. Hoe kan dit en hoe kun je het beste handelen bij sneeuw, bevriezing en ijzel? We leggen het uit.

Bevriezing ontstaat door afkoeling. Net als bruggen en viaducten, worden parkeerdaken eerder glad omdat ze niet in contact staan met de bodem, er daarvan geen warmte wordt aangevoerd, en dus sneller afkoelen. Ook de ligging, open of beschut, en de hoeveelheid vocht in de lucht speelt een rol hierbij.

Vroegtijdig strooien

Strooizout is zonder problemen te gebruiken op parkeerdaken met Pardak®. Ook een vloeibaar NaCI-vrij dooimiddel is geschikt voor Pardak® daken. Dit middel bevat geen milieuverontreinigende stoffen en is biologisch afbreekbaar.


Het is verstandig om bij vorst parkeerdaken vroegtijdig te strooien

Geen split

Gebruik geen split als strooimateriaal tegen ijs en sneeuw op Pardak® tegels. Door de scherpe randen kan split schade aan de tegels, andere betonoppervlakken en zelfs aan de technische voorzieningen veroorzaken. Ook kan dit tot verstoppingen in de afvoeren leiden.

Geen zware voertuigen

Parkeerdaken zijn niet geschikt voor zware vrachtwagens of tractoren met sneeuwschuivers of strooiers. De maximaal toegestane massa op een parkeerdak met Pardak®110 is 1.500 kg (aslast). Gebruik altijd een sneeuwschuif met een rubberen strip aan de onderzijde om de tegelvoegen te overbruggen.

Verwarmde tegels

Het verwarmde tegelsysteem is een innovatieve aanvulling op het modulaire Pardak® systeem. Het zorgt voor een betrouwbare toegang naar parkeerplaatsen en voor veilig gebruik ervan in de winter.


De helling is veilig begaanbaar door verwarmde tegels

Ice alert

Een Ice Alert bord is een praktische aanvulling voor parkeerdaken dat automobilisten waarschuwt dat het parkeerdak eventueel glad kan zijn. Het bord is reflecterend en beschikt over een temperatuur gevoelige cirkelvormige indicator. Kleurt de indicator van wit naar blauw dan vriest het en ontstaat er kans op gladheid.

Meer weten?

Neem contact op Caroline Graf
c.graf@zoontjens.be
+32 13 674 83 9