Blog

Unieke rooftopbar in Tilburg met spectaculair dakterras

Francis van de Loo-Tolkamp
Communications Specialist

In Tilburg wordt hard gewerkt aan één van de eerste echte rooftopbars van Nederland: Doloris. Dit vernieuwende horecaconcept bleek ook bouwkundig nog onontgonnen terrein. Wat leg je bijvoorbeeld op de vloer van het dakterras? De bouwer kwam uit bij het Dreen®Ceramica systeem van Zoontjens. “Daarmee is het gelijk helemaal af.”

Het bruist in de Spoorzone van Tilburg. De afgelopen jaren heeft een bonte verzameling van culturele initiatieven en ambachtelijke bedrijfjes het oude bedrijfsterrein in het hart van Tilburg een nieuwe bestemming gegeven. Deze zomer is het voormalige postkantoor aan de beurt. Enkele jonge ondernemers werken hier op de bovenste verdiepingen aan een uniek project voor Tilburg: Doloris. Hun grote voorbeeld is Peristal Singum, een kunstzinnig doolhof dat een paar jaar geleden opzien baarde in Berlijn. Dezelfde kunstenaars werken nu aan het project hier in Tilburg, maar Doloris biedt straks nog een extraatje: een grote rooftopbar met een dakterras van meer dan 500 vierkante meter!

Jaap van Ham is een van de betrokken ondernemers en verantwoordelijk voor het horecagedeelte. “Iedereen heeft een positieve vibe bij rooftopbars. We zijn er allemaal wel eens geweest, maar meestal op vakantie. “Weet je nog? Toen in Bologna, Bangkok, Shanghai of Rio de Janeiro?”, hoor je dan. Daar willen wij Tilburg aan toevoegen”, lacht hij.

Praktisch en onderhoudsarm

Maar een rooftopbar vraagt bouwkundig gezien om een zorgvuldige benadering. Naast veiligheid en een aantrekkelijk, modern design speelt daarbij ook de praktische invulling een rol. “We willen dat dit dak straks multifunctioneel inzetbaar is”, zegt Van Ham. “De vloer mag dan geen punt van zorg zijn.”

Dat was dus de opdracht voor aannemer Hugo Wolfs van Hawee Bouw: een buitenvloer die past bij de kwaliteitsuitstraling van Doloris, maar die daarnaast praktisch is en onderhoudsvriendelijk. Na een uitgebreide oriëntatieronde werd het Dreen®Ceramica van Zoontjens.

Wolfs: “Dit systeem bestaat uit oersterke keramische tegels die in diverse soorten en kleuren leverbaar zijn. Bijzonder is ook de plaatsingstechniek. De tegels rusten op ophoogelementen die ter plekke op de gewenste hoogte worden afgezaagd. Je kunt de vloer zo met behulp van een bouwlaser volledig nivelleren naar wens. Dus hoe scheef of ongelijk de ondervloer ook is, de tegels liggen uiteindelijk superstrak en waterpas.”

Een ander voordeel van deze plaatsingsmethode is dat de tegels boven de feitelijke dakbedekking zweven. Dat geeft het dak niet alleen bescherming, maar zorgt er ook voor dat leidingen veilig en praktisch onder de tegels kunnen worden gelegd. “Dat was hier een belangrijke overweging omdat het terras een veelzijdige horecafunctie krijgt”, aldus Wolfs. “Vandaag vijftig tafels en stoelen voor het restaurant, maar morgen misschien wel een besloten feest met een extra tappunt waar bierslangen en stroom naartoe moeten. Met leidingen onder een zwevende vloer kun je dat soort variatie gemakkelijk aan.”

Kwaliteitsconcept

De keramische daktegels rusten op het kruispunt van vier tegels op het door Zoontjens gepatenteerde ophoogsysteem DNS®. De hoogte van een ophoogelement wordt bepaald door een buis van variabele lengte. De buis rust op een voet en krijgt aan de bovenkant een oplegelement, een zogenoemd fixplate lock met demontabele hoekstukken. De tegels worden op die hoekstukken vastgelijmd zodat de vloer stevig ligt en in zijn verband blijft. De tegels kunnen echter ook gemakkelijk wordt verwijderd. “Met een eenvoudige schroevendraaier maak je in één beweging de vier hoekplaatjes los”, legt Wolfs uit. “Je kunt dan de tegel oplichten. Dat geeft je de mogelijkheid om onder de tegels te werken. Voor onderhoud van het dak bijvoorbeeld.”

Maar zowel Jaap van Ham als Hugo Wolfs vinden de uitstraling van de vloer misschien nog wel het belangrijkste voordeel. “Ik ben er heel blij mee”, zegt Van Ham. “Het is mooi licht en ziet er superstrak uit. Heel goed passend bij de kwaliteit die we voor ogen hebben met dit horecaconcept. Vooraf zat ik zelf aan hout te denken, maar dat is veel minder goed bestand tegen weersomstandigheden en sigarettenpeuken bijvoorbeeld. De keramische vloer die je nu ziet, zal gewoon voor héél lange tijd precies zo blijven. En dat zonder noemenswaardig onderhoud. Daar word ik wel blij van ja.”

Lichtgewicht, sterk en stijlvol!

Wat maakt keramiek geschikt voor dakterrassen?

Meer over keramische tegels voor dakterrassen

meer weten

Neem contact op