Blog

Dakterras tegels: beton of keramisch?

Ga je een dakterras aanleggen? Dan zijn speciale daktegels met bijbehorend onderliggend systeem heel belangrijk voor een stabiel en strak oppervlak. De combinatie zorgt voor bescherming van de dakbedekking, een goede waterafvoer en een veilig loopoppervlak. Maar welke tegel kies je? Daktegels van beton of keramische tegels?

Wat is het verschil tussen beton en keramiek?
Beton is een mengsel van water, cement, grind of granulaat en toeslagmateriaal. Door dit te mengen, vervolgens samen te persen in de tegelvorm en te laten drogen ontstaan ontzettend sterke tegels. Keramische tegels bestaan uit samengeperste kleilagen die op hoge temperaturen gebakken worden. Hierdoor worden ook deze tegels heel sterk en keihard, dat levert keramische tegels voordelen op.

Geschikt voor dakterrassen
Om te beginnen: beide opties zijn zeer geschikt voor dakterrassen, mits aangelegd met het juiste systeem. De keuze tussen daktegels van beton of daktegels van keramiek is een kwestie van gewicht, uitstraling, investering, onderhoud en natuurlijk smaak.


Een dakterras met Dreentegels® (beton)

Gewicht en belasting
Elk dak heeft een maximale belasting en daar moet je altijd rekening mee houden. Een keramische tegel is lichter in gewicht en daardoor sneller toepasbaar op plaatsen waar gewicht een rol speelt, bijvoorbeeld bij renovatieprojecten. Tegels van beton zijn meer geschikt op hoger gelegen dakterrassen vanwege het gewicht tegen windbelasting. Ook zorgt het eigen gewicht (massa) voor minder contactgeluid bij het belopen. De belasting van de tegel zelf is (afhankelijk van het formaat) ongeveer gelijk. Dat geeft een keramische tegel binnen de grenzen van de belasting van het dak zelf, soms meer mogelijkheden tot het gebruik van accessoires op het dak. Bij grote, intensief gebruikte dakterrassen, zoals openbare terrassen, dakpromenades of dakpleinen, zijn juist dikke tegels van beton of grotere afmetingen beter geschikt, want die geven meer stabiliteit.

Uitstraling

De keus tussen beton of keramiek is afhankelijk van de gewenste uitstraling. Beton is verkrijgbaar in diverse kleuren en met verschillende deklagen, passend bij de tint en sfeer die je wilt. Van gladde gesloten deklaag tot fijngranulaat deklaag of speciale deklaag. Beton geeft over het algemeen een wat robuustere, stoere look. Keramiek is iets verfijnder en heeft wat meer allure. Keramiek is eveneens verkrijgbaar in een brede range aan kleuren en zelfs een beton- of houtlook kan worden nagebootst. Bij keramiek wordt de uiteindelijke kleur op de tegel geprint, zodoende is er veelal meer keuze.

Investering

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: voor keramische tegels op het dakterras ligt de investering wat hoger. Dit verschil heeft met name te maken met het productieproces, de uitgebreide mogelijkheden in kleuren en de herkomst uit Italië. Bij de juiste aanleg en goed onderhoud hebben beide producten een zeer lange levensduur.


Een dakterras met Dreen®Ceramica (keramiek)

Onderhoud

Wat dat onderhoud betreft zijn de verschillen tussen daktegels van beton of keramiek niet zo groot. Beide soorten zijn gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden met een bezem, (warm) water met eventueel een zachte zeep. Keramiek staat bekend om zijn hardheid en heeft daardoor de eigenschap dat vuil zich niet of minder makkelijk hecht en gemakkelijker te reinigen is. De hardheid betekent ook dat ze, in tegenstelling tot betontegels, geen water opnemen. De waterafvoer op dakterrassen met keramische tegels is daarom afhankelijk van de ligging van het dakterras (afschot, beschutting, wind of zon). Met een vloertrekker is ongewenst water snel en eenvoudig weg te trekken.

Wat kies jij?
Welke tegel je ook kiest, voor behoud van een mooi en duurzaam dakterras is een bijbehorend, onderliggend systeem essentieel. Een goed systeem zorgt ervoor dat de dakbestrating stabiel ligt, horizontaal of verticaal niet kan schuiven, maar wel demontabel is, én er onder de tegels ruimte ontstaat waar water weg kan lopen. Als je onderliggende systeem goed is, blijven de tegels goed liggen en hoef je je dakterras en de dakbedekking minder snel te vervangen.

Meer weten?

We hebben de meest uiteenlopende vormen van daken aangelegd. Met onze eigen systemen. We hebben voor élk dak een oplossing.

Systemen

Meer blogs lezen?