Project

Anklaar
Apeldoorn

In het nieuwe winkelhart Anklaar van Apeldoorn zijn nieuwe twee woonblokken neergezet met een combinatie van levensloop­bestendige woningen, bijzondere (woon)zorg en commerciële functies. De blokken zijn onderdeel van gebiedsontwikkeling en herstructurering in het nieuwe stadsdeelhart Anklaar van Apeldoorn. Ontworpen door LEVS architecten en gebouwd door Aan de Stegge.

Van alle gemakken voorzien
Blok 2, De Componist genaamd, is een plek waar ouderen zorgeloos een dagje ouder kunnen worden. De 58 appartementen zijn van alle gemakken voorzien, zijn gelijkvloers en voor eventuele thuiszorg kunnen bewoners terecht bij het naastgelegen woonzorgcentrum. Ook beschikken de bewoners over een gezamenlijke buitenruimte in de vorm van een weidse daktuin, boven op het dak van de onderliggende supermarkt.

Ontspannen in de buitenlucht
In samenwerking met Frisia Bergum is deze daktuin aangelegd, waarbij wij verantwoordelijk waren voor de bestrating. LEVS Architecten licht toe waarom: “Op de verdiepingen van het gebouw liggen rondom de seniorenwoningen. In het midden ervan, bovenop een supermarkt, ontwierpen we een rustige oase. Hier kunnen de bewoners in de buitenlucht ontspannen en gemeenschappelijke activiteiten organiseren. De binnenplaats moest aan een aantal voorwaarden voldoen: duurzame materialen, een vlakke afwerking en een mooie uitstraling. Daarnaast was het juist voor deze doelgroep van belang, dat het regenwater zonder niveauverschillen goed afgevoerd wordt zodat men schone voeten houdt en er ’s winters geen slippartijen gebeuren. De Drenoliet® tegels van Zoontjens hebben al deze eigenschappen. Bovendien is er een ruime keuze aan kleuren, maten en designs waardoor onze keuze op het Tilburgse bedrijf viel.”

Duurzame materialen, een vlakke afwerking en een mooie uitstraling
De daktuin is een groot vierkant met daarin vier plantenvakken. Deze vakken zijn omrand met Cortenstaal in een trapsgewijze vorm. Samen met Frisia Bergum is het legplan zo gemaakt dat er rondom de plantenvakken precies overal hele tegels pasten. Zo was er minder zaagwerk en minder afval. Het geheel is een heerlijke plek voor de bewoners geworden.

Meer weten over leefdaken?

Meer over onze functionele daken

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42