Project


Parking Keerdok
Mechelen

Parking Keerdok. De naam doet vermoeden dat het een parkeergarage is, maar de bijzonder verrassende architectuur verraadt dat het veel meer is dan dat. Je kunt er parkeren, het pand huisvest kantoren en er is een openbaar stadsterras. Keerdok in Mechelen is een multifunctionele landmark.

Opvallend ontwerp

Voor de stad Mechelen ontwikkelden Mont-Real en Kairos dit project. BAM Interbuild bouwde het geheel. Het opvallende ontwerp komt van Polo Architects en Archipelago, met ARA en Vogt als landschapsarchitecten. De gevel bestaat uit maar liefst 265 prefab betonnen kruiselementen. Deze hebben niet alleen een architectonische waarde, maar dienen ook als draagconstructie.⁠

Multifunctioneel pand

Keerdok is een multifunctioneel pand. Het heeft zo’n 500 parkeerplaatsen en oplaadpunten voor elektrische auto’s, een overdekte fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen, een buurtsupermarkt, diverse kantoren en zelfs een evenementenplein voor publieke activiteiten. Tot slot is er bovenop een openbaar dakterras met onnavolgbaar uitzicht over Mechelen.

Circulair bouwen

Keerdok is gebouwd volgens principes van circulair bouwen. Het werd ontworpen als een zogenoemd ‘intelligent casco’, zodat het flexibel en aanpasbaar is. Het is zo gemaakt dat in de toekomst vlot omgeschakeld kan worden naar meer of minder parkeren. Zo speelt men in op ontwikkelingen als carsharing. De verdiepingen kunnen ook zonder grote verbouwingen van functie wijzigen. In elke verdieping kunnen eenvoudig werk- en/of woonunits geschoven worden.

Stadsterras op hoogte

De meest opvallende plek is zonder twijfel het dakterras. Het prachtige uitzicht vanaf deze 13e verdieping over de wijde omgeving van Mechelen is ronduit spectaculair. Voor de aanleg van het dakterras is door BAM Interbuild en de architect gekozen voor Dreen®Magna tegels van Zoontjens inclusief bijbehorend daktegelsysteem. In totaal telt het dak zo’n 600 vierkante meter, waarvan bijna 400 meter verhard oppervlak, om de stad Mechelen van alle kanten goed te bekijken. In het midden is een klein rond parkje aangelegd met bomen en planten. Ook de dakrandbeveiliging is voorzien van groen. Door dit dakterras is deze parkeerplek aan de rand van Mechelen een ware beleving geworden.

Meer weten over dit project?

Neem contact op Caroline Graf
c.graf@zoontjens.be
+32 13 674 83 9